Цвеклото е многу здрав и корисен зеленчук кој може да го консумирате на различни начини – во салата, цеден во сок или како додаток на чорба.
Има многу малку калории и затоа е дел од многу диети за слабеење, а се одгледува скоро секаде во светот.
Позитивните ефекти од корењата им се познати на докторите многу одамна.
Изразената црвена боја е резултат од пигментот бетацијанин.
Цвеклото има способност да влијае врз процесот на стареење и да го забави, а исто така ги прочистува крвните садови и ја поправа крвната слика.
Овој зеленчук изобилува со витамин Б12 кој учествува во создавањето еритроцити, а јодот кој го содржи помага во борбата со затнатите артерии.
Можеби не сте знаеле, но цвеклото ја спречува деминерализацијата на коските и забите, а високата концентрација на пектин и целулоза овозможува подобро работење на цревата.
Затоа, додадете го овој хранлив зеленчук во вашата исхрана оваа зима и сочувајте си го здравјето во ладните месеци.