n Политика на колачиња - Balansplus.mk

Политика на колачиња

При посета на нашата Интернет-страна, трети лица коишто се овластени од наша страна собираат колачиња кои содржат податоци за Вас и за начинот на кој ја користите оваа интернет страна.

ШТО СЕ КОЛАЧИЊА?

Колачињата се текстуални датотеки што содржат податоци кои се симнуваат на Вашиот уред кога посетувате некоја Интернет-страна. Колачињата потоа се испраќаат назад до Интернет-страната од која водат потекло при секоја ваша последователна посета, или се испраќаат на друга Интернет-страна која го познава тоа колаче. Ги користиме овие технологии за да ја подобро управување со нашата страна, да ги следиме активностите на Корисниците и со тоа да овозможиме подобро искуство при посетата.

Кога прв пат ќе пристапите на страната на Контролорот, ќе добиете порака која Ве известува дека користиме “колачиња”. Со кликнување на “се согласувам”, затворање на поп-ап прозорецот или со продолжување со користење на Интернет страна вие изјавувате дека сте ја разбрале и сте се согласиле со употребата на овие технологии.

Колачињата им овозможуваат на нашите системи да го препознаат уредот на корисникот, за да ги направат сите претходни подесувања веднаш достапни.

Штом корисникот пристапи на Интернет страната, колачето ќе се испрати на хард дискот на уредот на соодветниот корисник.

ЗОШТО СЕ КОЛАЧИЊАТА КОРИСНИ?

Колачињата се корисни затоа што:

Со користење на нашата Интернет страна вие се согласувате дека, освен ако не сте го поставиле прелистувачот на вашиот уред да ги отфрли, ние можеме да ги поставиме видовите колачиња на вашиот уред и да ги употребуваме тие податоци во согласност со оваа политика.

ТИПОВИ НА КОЛАЧИЊА

Постојат два типа на колачиња – “директни колачиња” и “индиректни колачиња”.

Директните колачиња (first party cookies) се колачиња кои директно ги користи операторот на Интернет страната на вашиот уред и често се користат за препознавање на вашиот уред кога повторно ја посетувате Интернет страната и ги помни вашите подесувања додека сте пребарувале на страната. Во принцип, колачињата кои ние ги користиме се од овој тип.

Индиректните колачиња (third-party cookies) се колачиња кои ги користи некој давател на услуги во име на операторот на Интернет-страната и може да се користат од страна на давателот на услуги за препознавање на вашиот уред кога посетувате и други Интернет-страници. Индиректните колачиња најчесто се користат за аналитика на Интернет-страници или рекламни цели.

КОЛАЧИЊА ШТО НИЕ ГИ УПОТРЕБУВАМЕ

Нашата Интернет-страна ги користи следните колачиња:

Ние не можеме да го регулираме собирањето на индиректните колачиња. Посетете ја Интернет страната на релевантните даватели на услуги ако сакате да дознаете повеќе за овие колачиња и за што се користат истите.

Ако не сакате да користите колачиња, можете да го поставите вашиот прелистувач да не ги складира колачињата.

Ако сакате да ги прифатите само нашите колачиња, но не и колачињата на нашите даватели на услуги и партнери, изберете “блокирај индиректни колачиња” (do not allow third-party cookies) или слични поставувања во вашиот прелистувач.

ПРОМЕНА НА ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ НА ВАШИТЕ КОЛАЧИЊА

Повеќето Интернет прелистувачи овозможуваат некаква контрола над колачињата преку поставките на прелистувачот (на пример, известувања за нови колачиња, оневозможување на колачиња и бришење на колачиња). За тоа можете да дознаете повеќе на: www.allaboutcookies.org.

ГЕНЕРАЛНИ ИНФОРМАЦИИ

Политиката за колачиња е дел од Политиката за приватност на Млекара Битола, која што објаснува што Млекара Битола како Контролор прави со собраните информации од нашите Корисници. За повеќе информации посетете ја Политиката за приватност. Оваа политика може да биде изменета во било кое време со објавување на изменетиот текст на Политиката нашата Интернет страна, како и датумот на ажурирањето. Измените на политиката влегуваат во сила веднаш по нејзиното објавување. Заради тоа, Ве молиме периодично да ја проверувате оваа политика за да останете информирани при евентуални промени.