n Здравјето доаѓа од јогуртот - Balansplus.mk
Здравјето доаѓа од јогуртот
16/04/2021

Храната е здравје! Квалитетната и правилно избрана храна значи половина здравје, а во извесни случаи и повеќе. Посебно кога станува збор за функционална храна, како пробиотски јогурт, тогаш може да се зборува и за храна што делува превентивно на многу заболувања.

Влијанието на пробиотскиот јогурт врз здравствената состојба произлегува од функцијата што ја има во дигестивниот тракт. Имено, дигестивниот тракт е место каде што најчесто се настануваат лошите бактерии и ова е место од каде најчесто започнува развојот на вирусните инфекции.

Пробиотиците од јогуртот се позитивни бактерии, потребни за секој организам. Делуваат стабилизирачки на цревната микрофлора и метаболизмот и со нивното присуство во цревата ги спречува штетните дејства на патогените и на тој начин го стимулираат имунитетот и директно ги инхибираат штетните бактерии. 

Ваквото дејство го класифицира јогуртот во функционална храна, односно храна што овозможува здравствени освен хранливи придобивки.

Таков функционален јогурт е Баланс+, каде се застапени Bifido Digestio complex, комбинација од двете пробиотски култури Lactobacillus acidophilus LA-5 и Bifidobacterium BB-12, како и пребиотикот олигофруктоза, којшто е храна за пробиотиците и тоа дополнително ја засилува функцијата и нивното дејство.

Освен тоа, Баланс+ дејствува позитивно и врз варењето, за што постои и клиничка студија која потврдува дека со 10 дена редовно консумирање го забрзува метаболизмот и ги решава проблемите со варењето. Содржи уште и големо количество калциум, калиум и магнезиум, витамини Б2 и Б12 како и масни киселини, исто потребни за дигестивниот тракт.

Дејството на пробиотиците од овој јогурт е повеќекратно така што влијаат врз разни процеси. Добиени се со природна ферментацијата на бактериите на млечната киселина и како живи микроорганизми земени во доволни количини, имаат позитивен ефект врз целосното здравје. 

Коментари