Безглутенска песто пица
29/06/2016
Состојки:
За тесто:
- Цвекло, на кришки и испечено
- 3 чешниња лук, истно исцекани
- 30 гр. печени ореви
- 30 гр. рендан пармезан
- 1/2 шолја кокосво масло
- 2 кафени лажички сок од лимон
- 1 кафена лажичка сол
За кората:
- 2 1/2 шолји бадемово брашно
- 2 јајца
- 1 кафена лажичка сол
- 1 кафена лажичка кокосово масло
Дoдатоци:
- 2 парчиња моцарела
- 1/2 шолја козјо сирење
- 1 шолја спанаќ
- неколку кришки од цвекло
Загрејте ја рерната на 180°C
Исецкајте го цвеклото на коцки, завиткајте го во алуминиумска фолија и ставете го во загреаната рерна 50 мин.
(За кората)
Во голем сад измешајте ги бадемовото брашно, јајцата, солта и кокосовото масло. Измешајте ги добро.
Во сад за печење пица, ставете хартија за печење и премачкајте ја со малку кокосово масло. Врз неа истурете ја смесата.
Ставете во рерна 10-15 минути, зависно од дебелината на тестото.
Кога ќе бидат готови цвеклата извадете ги од рерната и оставете ги да се оладат.
Ставете ги сите состојки за пестото во блендер, и блендирајте додека да добиете еднаква смеса.
Кога тестото ќе биде готово, извадете го од рерна и оставете да се олади. Потоа намачкајте го пестото рамномерно одозгора, оставете место по страните за да има корка.
Врз пестото ставете ги листовите спанаќ, па кришките цвекло.
Изрендајте ги моцарелата и пармезанот одозгора.
Повторно ставете во рерна 15-20 минути.
Извадете од рерна, оставете да се олади, потоа исечете на парчиња и уживајте во најздравата пица која некогаш сте ја јаделе!