n Како до подобра кондиција за планинарење - Balansplus.mk
Како до подобра кондиција за планинарење
30/04/2017

Планинирањето е исклучително напорна активност. Дури и најискусните планинари работат да ја подобрат и одржат издржливоста и силата пред, за време и по секоја активност.

Најпознатите три начини за подобрување на издржливоста се:

  1. Правете тренинг пешачења

Тренинг пешачењата ви дозволуваат постепено да ја подобрувате издржливоста.

Започнете во рана пролет пред летната сезона. Пронајдете локални патеки со сличен терен од местата кои сакате да ги искачувате.

Кратки неделни пешачења:
Правејќи кратки пешачења, 3 до 4 пати во неделата ќе му помогне на вашето тело да се прилагоди на новиот терен додека ги зацврстувате мускулите потребни за потешки планинарења. Подобрете ја кардиоваскуларната сила на овие пешачења со правење кратки паузи и брзо движење.

Долги пешачења за време на викенд:
За брзи резултати потребна е една долга сесија пешачење со повеќе кратки паузи и поспоро темпо фокусирајќи се на издржливоста на долгите патеки.

  1. Останете активни за време на зимата.

Зимата е одлична шанса да додадете разновидност во вашиот тренинг. Зимските спортови како што се сноубординг, скијање, искачување на карпа во сала се одлични кардио вежби, достапни и лесно совладливи.

  1. Фокусирајте се на целосната снага.

Едноставните вежби како чучњеви и склекови се одличен начин за подобрување на вашите способности за пешачење. Изведувањето на вежбите еднаш или два пати неделно во вашата дневна соба, во дворот или во вашата локална теретана им помага на мускулите да се прилагодат за напорните планински пешачења.

Коментари