n Работа, тренинг, балансирана исхрана... Сигурно можете сѐ да постигнете, еве и како - Balansplus.mk
Работа, тренинг, балансирана исхрана… Сигурно можете сѐ да постигнете, еве и како
01/07/2022

За многумина летото е време кога се носат одлуки за промена на начинот на живот, дневната рутина и секојдневието. Овие одлуки најчесто вклучуваат планови за подобра организација на дневното темпо, така што би одвоиле време за редовно вежбање, за воведување здрав режим на исхрана и активен социјален живот, а  сето тоа заедно со исполнување на секојдневните обврски.

Според дневната рутина што сите вообичаено ја имаме, за спроведување на ваквиот план потребно е да се има многу енергија за да се исполнат сите обврски, а притоа да не го исцрпиме организмот. Иако сето тоа изгледа тешко да се спроведе, сепак не е невозможно и доколку промените ги воведете правилно, ќе го постигнете саканиот ефект. Запомнете, целта е со ваквите промени да се чувствувате повитално, поактивно и полни со енергија.

Промената најлесна ќе биде доколку започнете со нова, квалитетна и здрава исхрана што ќе ве снабди со енергија за полесно справување со психичките и физичките напори во текот на денот.

Со новиот начин на исхрана, во дневното мени, посебно наутро задолжително внесете протеини. Протеините се главен извор на енергија и тие се задржуваат во организмот повеќе отколку јаглехидратите и шеќерите и затоа се препорачуваат наутро, особено кога станува збор за појадок на работа или пред напорна работа. Кога веќе го започнувате денот со протеини, изберете здрави производи и такви што содржат и други корисни за здравјето состојки, како што е Баланс+ функционалниот јогурт. Со Баланс+ покрај многу потребните хранливи материи, во вашето тело внесувате и исклучително корисни влакна, како и пробиотските култури LA5 и BB12, посебно корисни и потребни за одржување рамнотежа на цревната флора и со така превенираат населување или развивање на лошите бактерии. Внесувањето на Баланс+ јогуртот помага при воспоставување на нормално функционирање на дигестивниот тракт. Добрите бактериски култури од Баланс+ уште и го поттикнуваат потребниот баланс во организмот, доброто расположение и ја обезбедуваат многу потребната енергија за успешен работен ден.

Исхраната треба да биде распределена во редовни оброци, во точно одредено време, со цел да се следи природниот ритам што го диктира телото. На овој начин се создава чувство на ситост, го забрзуваат метаболизмот и го намалуваат гладот ​​во текот на денот. Освен тоа, не заборавајте на свежото овошје, зеленчук и многу вода.

Со примена на ваква исхрана, започнете и рутина на едночасовни тренинзи три до четири пати неделно. Правилната исхрана и доволната физичка активност ќе создадат поголема енергија за организмот, а истовремено ќе го поттикне чувството на задоволство и среќа.

Започнувањето на ваквиот начин на живот, значи воведување баланс во секојдневието и тоа меѓу исполнувањето на дневните обврски и активности и потребите на организмот за да се чувствува здраво и витално.