Совршената плејлиста за вежбање
28/09/2016

Не е случајност тоа што повеќето од нас не можат да си го замислат вежбањето без музика. Научно е докажано дека музиката го подобрува ефектот, мотивацијата и помага бргу да заборавите на болката во мускулите.

Доктор Костас Карагорџис, спортски психолог од Лондон и автор на книгата „Примена на музиката во вежбањето и спортот“ ја посветил кариерата на истражувањето на ефектот на музиката врз вежбањето.

„Музиката може да има темелен ефект на нашата емоционална состојба и секој аспект од музиката има свој удел – текстот, темпото и ритамот“, изјавил тој.

Култен пример за тоа е песната „Eye of the Tiger“ од филмот „Роки“.

Истражувањата покажуваат дека слушањето на песна која совршено се вклопува со одреден вид тренинг ја зголемува мотивацијата повеќе дури и од енергетски пијалак.

Ова се некои од песните кои предлагаме да се најдат на вашата плејлиста за вежбање:

Foo Fighters – Everlong

R. Kelly The World’s Greatest
We Are Young – Fun

Runnin’ (Lose It All) Naughty Boy feat. Beyonce and Arrow Benjamin

One Way or Another – Blondie

Run with the Wolves – Prodigy

Power – Kanye West