Дали гумите за џвакање согоруваат калории?
13/10/2016

Најчесто чвакаме мастики заради потиснување на апетитот, чиста досада или да си го освежиме здивот. Но дали оваа навика помага во согорувањето на калории?

Во гумите за џвакање без шеќер, едно парче има 2-5 калории. Тоа се 1.344-3.360 калории годишно, по две мастики на ден. Но всушност со самиот процес на џвакање губиме многу повеќе калории.

Поедноставно кажано, согоруваме 11 калории на час. Ако џвакате мастики секој ден по четири часа, ќе согорите 308 калории за една недела. Тоа се 1232 калории месечно, или 14.784 калории годишно.