Зошто портокалот е нашето омилено овошје во зима
03/01/2017

Освен витамин Ц, портокалите се богати со минерали – калциум, калиум и магнезиум. Калциумот ги чува коските, а калиумот нервниот систем и мускулното ткиво.

Познато е дека никотинот го уништува витаминот Ц. Затоа често велат дека ако на непушачите им е потребен еден портокал за заштита од настинка, на пушачите им се потребни три.

Портокалите се идеално овошје и за трудниците бидејќи изобилуваат со фолна киселина неопходна за развојот на фетусот.

Содржат голем процент вода – 86%, а треба да ги бирате оние со помазна кора бидејќи се посочни и поблаги.

Хранлив е и сокот од портокал кој е одличен извор на витамин Ц, а најдобра опција е или свежо цеден сок, или 100% сок од портокал како Бифрут.